top of page

 

Karın Damarı Balonlaşması (Abdominal Aort Anevrizması)

 

80 yaşındaki Yusuf amca bir süre önce karın ağrısı şikayetiyle hastaneye müracaat etti. Hastada 8 santimetreye ulaşan karın damarı genişlemesi rahatsızlığı bulunduğu belirlendi. Tıp dilinde Abdominal Aort Anevrizması olarak bilinen rahatsızlığın yüksek oranda ölüm riski taşıması nedeniyle vakit kaybetmeden operasyon planlandı.

 

"Kalpten pompalanan kanı vücudumuza aort adı verilen atardamar dağıtır. Aortun, göğüs boşluğundaki bölümü torasik aort, karın boşluğundaki kısmı ise abdominal aort olarak adlandırılır.

 Abdominal Aort Anevrizması, aortun karın bölgesinde olan kısmının bir bölümünün genişlemesi, deyim yerindeyse balonlaşmasıdır. Bir süre önce karın ağrısı ve karnında kitle rahatsızlığıyla hastanemize başvuran hastanın daha önce baypas ameliyatı olduğunu öğrendik. Tetkiklerde hastada abdominal aort anevrizması denilen, batın bölgesinde aort denilen damarda genişleme tespit edildi.

 

 Kalp damarı kendiliğinden büyüyen ve patlama ihtimali yüksek olan hastaya hastanemizde kapalı sistem tedavi tekniğiyle endovasküler stent taktık. Bu tür vakaların ameliyatının hem hasta hem cerrahi hem de takip açısından zordur.

 

Buna rağmen hastanın kasık bölgesinden damara girilerek şişmeye neden olan tıkalı bölgeye stent yerleştirdik. Bu stent sayesinde düzenli kan akışı sağlanarak rahatsızlık giderilmiş oldu. Son derece başarılı geçen 1,5 saatlik operasyon sonunda hastamız sağlığına kavustu.

 

Peki bu sinsi hastalık nasil anlaşılır ?

 

Çoğu hastada herhangi bir semptom yoktur. Bir kısım hastada:

 

Karında ritmik, pulsatil (kalp atımı gibi) sertlik

 

Karın yada bel ağrısı

 

Şiddetli ani gelişen karın yada bel ağrısı (yırtılmanın ön belirtisi) olabilir.

 

Yırtılan anevrizma yaşamı tehtid eder ve acil müdahale gerektirir.

 

Risk Faktörleri

 

60 yaşından büyük erkekler;

 

Yakın akrabalarında anevrizma olanlar;

 

Yüksek tansiyon hastaları;

 

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olanlar;

 

Damar hastalığı olanlar.

 

Anevrizmalar genetik olabilir, nadiren travma sonrası, bağ doku hastalıkları ve bakteriyel ve mantar enfeksiyonları sonrasında gelişebilir.

 

Tanı

 

Hekimler muayene sırasında anevrizmaların yaklaşık %10 nunu farkedebilirler. Çoğu abdominal aort anevrizması başka nedenlerle yapılan ultrasonografi ve tomografi ile görüntüleme tetkiklerinde fark edilir.

 

Anevrizma tespitinde kullanılan tanı yöntemleri:

 

Abdominal Ultrasonografi (ultrason) : En yaygın kulanılan tetkik yöntemidir.

 

Bilgisayarlı Tomografi (BT) ;

 

Manyetik Resonans görüntüleme (MRG) ve anjiyografidir.

 

Tedavi Seçenekleri:

 

 5 cm'den küçük olan ve herhangi bir semptoma neden olmayan anevrizmalar düzenli olarak (yaklaşık her 6 ayda bir) US veya BT ile kontrol edilirler. Anevrizması olan ve yüksek tansiyonu olan hastalarda kan basıncı ilaçlarla kontrol altına alınarak anevrizmanın büyüme ve yırtılma riski azaltılır.

 

Cerrahi onarım anevrizmaya bağlı şikayetleri olan yada anevrizması 5 cm den büyük hastalara yapılır. Ameliyat sırasında karın bölgesi açılarak aort damarının anevrizmatik kesimi greft ile diğiştirilir. Ameliyat sonrası 5 ile 10 gün arasında hastanede kalış süresi vardır ve iyileşme süresi yaklaşık 2-3 aydır.

 

 Endovasküler Stent Greft ile Onarım.

 

Bu yöntemde karın açılmadan kasık bölgesindeki atardamarlardan girilerek sentetik greft aort damarı içerisine yerleştirilir ve anevrizmanın dolaşım ile ilişkisi kesilir. Hastalar tedavi sonrası genelikle 2-3. günde taburcu edilirler ve normal hayatlarına devam edebilirler. Tüm anevrizma hastaları bu tedavi yöntemi ile tedavi edilemezler. Genellikle BT veya MR ile yapılan anjiografi tetkiklerinde damarların bir takım ölçümlerinin ve yapısının uygun olması gerekir.

bottom of page