top of page

El bileğinden anjiyo ve stent

 

Herkes anjiyo olmalı mı?

 

Efor testi bozuk olan, ekokardiyografisinde problem görülen, göğüs ağrısı yaşayan, kapak problemi olup ameliyat kararı verilen, yol yürümekle bacak ağrıları olan, ya da iyileşmeyen bacak yaraları olan, kısmi ya da sekelli felç hastalığı geçiren, üçten fazla tansiyon hapı kullanmasına rağmen tansiyonu düşmeyen,  uzun yıllar şeker hastalığı olan hastalarda tüm verileri değerlendirerek anjiyonun gerekli olup olmadığına  karar veriyoruz.

 

Peki, anjiyo kararı verdik. Kasıktan mı ?, el bileğinden mi ?


Anjiyo binde 1’in altında hayati riski olan bir yöntemdir. Ortaya çıkabilecek riskler de genellikle anjiyoda giriş yeriyle ilgili olur. Kasıktan yapılan anjiyolarda kanama, damar yırtılması gibi problemleri daha sık görülür.


Bilek damarı kasık damarının aksine cilt yüzeyine çok yakındır ve şişman hastalarda bile kolaylıkla girilebilir. Cilde yakınlık ve arkasındaki kemik doku işlem sonrasında giriş deliğinin kapanmasına katkıda bulunmakta. Bu nedenle  kanama çok kolay kontrol altına alınmakta. Kasık damarı yolu ile yapılan stent girişimlerinde işlemden hemen sonra damara girişi sağlayan kılıf çekilemez.

Kılıfın çekilebilmesi için 6 saat hasta yatağında bacağını hareket ettirmeden yatmak zorundadır. 4 saat sonra kılıf çekilerek elle 15-20 dakika kompresyon ve sonrasında yine 4-6 saat kum torbası ile ağırlık konularak kanamanın durdurulması sağlanmaya çalışılır. Bu nedenle kasık damarı yolu ile tanısal koroner anjiyografi yapılan hasta 6 saat, balon ya da stent gibi tedavi edici girişim yapılan hasta ise yaklaşık 12 saat yatağında işlem yapılan bacağını hareket ettirmeden düz yatmak zorundadır. Ayağa kalkamaz, tuvalete gidemez.

 

Bilek damarı yolu ile yapılan girişimlerde ise işlem sonrasında kılıf yüksek doz kanı sulandırıcı ilaçlara rağmen hemen çekilir. Hastaya bileklik benzeri bir materyal takılır ve bu bileklik iki saate yakın hastada takılı kalır, hastaneden çıkmadan önce de çıkarılarak bandaj yapılır.  Hasta işlemden hemen sonra ayağa kalkabilir, oturabilir, tuvalete gidebilir. Koroner tanısal işlemlerden sonra 6 saat hastanede yatmak yerine 2. saatte taburcu olur, isterse aynı gün işine dönebilir. Ancak anjiyoda tedavi gerektirecek bir sonuç çıkarsa o zaman hasta bilgilendirilir.  Eğer çok kritik bir darlık varsa, balon ve stentle açılmaya uygunsa; o zaman stentle açıp, tedavi edilir. Anjiyo yapar gibi aynı yöntemle, aynı yoldan işleme devam edilir.

Ben kliniğimizde acil kalp krizi ile gelen hastalarda dahil olmak üzere tüm anjiyo ve stent işlemini el bileğinden yapıyorum. Bu işlemle ilgili 10.000 den fazla hastayı içeren el bileğinden stent işlemi esnasında oluşabilen problemlerin üstesinden gelebilecek yeni tedavi teknikleri geliştirdik ve bu verileri tüm dünya ile bilimsel arenada paylaştık.

 

El bileğinden anjiyo nasıl yapılır?

 

Cilt altı uyuşturulur ve işlem lokal anestezi altında yapılır. El bileğine 1-2 mm lik küçük bir kesi yapılır. Kesi çok küçük olduğu için hasta ağrı hissetmez. Buradan bir kılıf yoluyla kalp damarlarına ulaşılarak görüntüler alınır. İşlem tecrübeli ellerde 5-6 dakika kadar sürer. Bilekten yapılan anjiyoda giriş yeriyle ilgili problem gelişme riski yüzde birin altındadır.  İşlem biter bitmez elinize takılan kılıf çıkarılarak bileklik takılır. Bu bileklik kanamayı önlemek için gereklidir. İşlemden 2 saat sonra taburculuğunuz planlanır. Bu iki saat içinde dolaşabilir, yemek yiyebilir, her tür ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

 

bottom of page